13. maaliskuuta 2013

Fur Lovers United




Nyt se sitten tapahtuu. Asia josta vannoin etten tule kirjoittamaan ikinä julkisesti. Nyt herkkähipiäisimmät  lukijat, sulkekaa silmänne ja ristikää sormenne: Minä olen Ida ja rakastan turkiksia!

Viimepäivinä facebookin sivut on täyttyneet joka alkutalviseen tapaan turkistenvastaisista mainoksista ja kampanjoista. Viimeisin, joka sai mut kimpaantumaan oli kampanja "sorry madam but you forgot the rest of your fur coat". Aloin ehkä turhan pontevasti provosoimaan eläinsuojelijakavereitani liittymällä yhteisöön real women wear fur ja kävin tykkäilemässä parista sivun kuvasta. Älkää käsittäkö väärin, eläinsuojelussa ei todellakaan ole mitään vikaa -päinvastoin. Itse rakastan eläimiä ja eritoten kissoja sekä kaikkia muita pieniä karvaisia otuksia. Oon koko päivän ihmetellyt miksi tää asia sai mut kiehumaan nollasta sataan alta aikayksikön koska ei ole todellakaan mun tapaista alkaa nostattamaan haloota julkisilla forumeilla.


On valitettavaa että eläin tapetaan sen hienon turkin takia. Mutta on myös huomioitava että yhtälailla eläimiä tapetaan niiden lihan takia jota me ihmiset syömme (itseasiassa mä olen lopettanut punaisen lihan syömisen yli 8v sitten mutta en niinkään ensisijaisesti eettisistä syistä). Huvittavinta tässä facebook hälinässä oli se, että ihmiset jotka söivät kaikenmaailman eri lihoja, lähettelivät anti-fur sloganeita kuvineen muiden luettavaksi. Huomioitavaa on myös se että nahkasaappaat ja nakavyöt on myös tuotettu eläimistä, joten en käsitä miksi pelkästään turkiksesta tehdään moinen haloo. Ja kuten kaikki varmasti tietävät: nahkasaappaat ja -vyöt kestävät huomattavasti pidempään ja näyttävät paremmilta kauemmin kuin vastaavasti tekonahasta valmistetut kilpasisarensa. Ihmiset ovat tappaneet eläimiä tuhansia vuosia selvitytäkseen. Eläimet tappavat toisiaan selviytyäkseen. Näin se tulee aina olemaan.


Oletteko pitäneet turkista yllänne? Oletteko miettineet miksi ihmiset esimerkiksi Siperiassa verhoutuvat turkikseen? Turkis on lämmin ja se ei silti ole hiostava. Itse huomasin viime talvena Venäjällä että turkis olisi tullut todellakin tarpeeseen. Hyytävän kylmä talvi höystettynä pistävän kylmällä tuulella tekee taikojaan. En yhtään ihmettele miksi joka toisella vastaantulevalla venäläisellä daamilla on yllään turkis, nimenomaan aito sellainen. Turkis on hyvä satsaus koska se on pitkäkestoinen. Se kulkee sukupolvelta toiselle ja näinollen sitä voi myös sanoa ekologisemmaksi kuin monia muita vaatekappaleita. Turkis lisäksi kestää kaikenmaailman sääolot, se ei mene pilalle. Tekoturkis taas ei maadu koskaan ja se sisältää luonnolle haitallista öljyä. Suomessa todella monella vanhemman sukupolven ihmisellä on tai on ollut turkis. Ennen asiasta ei valitettu koska ihmisillä oli tärkeämpiäkin asioita mietittävänään. Nykyaikanakin mielestäni huomion voisi mielummin suunnata lapsityövoimaan, ihmiskauppaan ja moneenmoneen muuhun paljon vakavampaan asiaan.


Taloudellisesti ajateltuna turkis on arvokasta Suomelle. Suomalainen turkis ja nahka mielletään hyvälaatuiseksi ja siksi se on haluttua tavaraa ulkomailla. 80-luvulla Suomessa tuotettiin 80% maailman ketunnahoista. Nykypäivänä luku on supistunut, mutta silti esimerkiksi vuonna 2006 Suomi sai turkis-, ja nahkamyynnistä 194 miljoona euroa. Turkistarhaus on keskitynyt Suomessa harvaanasuttuihin osiin, joten turkisrahat ovat näille seuduille tärkeitä tulonlähteitä. 

Turkis yksinkertaisesti näyttää hyvältä, ja se tulee aina olemaan muodissa. Ainakin mulla henkilökohtaisesti. Turkis antaa arvokkaan loppusilauksen esimerkiksi juhlavaatetukseen, ja turkista on vaikea saada näyttämään huonolta. Olen huomannut miten moni nainen juhliin lähtiessään vetää päällensä jonkun kulahtaneen ja nuhjuisen tavallisen takin ja näinollen saa asunsa näyttämään mitättömältä ja arvottomalta. Jos kerran ollaan lähdössä juhliin niin lähdetään sinne sitten tiptop viimisen päälle, eikö?




Huomasin juuri että nettiin on tehty listauksia julkkiksista jotka käyttävät turkiksia jotta heitä voidaan tarpeen tullen boikotoida ja osoitella syyttävällä sormella. On surullista että ihmisä leimataan sen mukaan mitä he pistävät päälleen. Se ei tee ihmisestä mielestäni yhtään sen huonompaa tai parempaa. Toivon myös että ihmiset jotka kiihkoilevat turkiksia vastaan muistavat, että suurimmat vaateketjut tuottavat rättinsä halpatyövoimalla, ja mikä pahempaa: lapsityövoimalla. Tuntuu että kaikessa, oli kyse sitten vaate- tai ruokateollisuudesta, käyttäydytään moraalittomasti ja epäeettisesti ekologisuudesta puhumattakaan. Mikä tässä maailmassa on enää hyvin? Mielestäni turkisten käyttäminen on yksi pienimmistä huolenaiheista. 

 "In a meat-eating world, wearing leather for shoes and even clothes, the discussion of fur is childish" - Karl Lagerfeld

Aamen.


Miau.


5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

"On valitettavaa että eläin tapetaan sen hienon turkin takia." (Vielä valitettavampaa on turkiseläinten raaka kohtelu). Miksi sitten kuitenkin tuet turkisteollisuutta jossa eläimet kärsivät koko elinaikansa? Voisitko itse tappaa esim. kissasi tai muun lemmikisi turkin takia?
Se, että muut toimivat epäeettisesti ei pitäisi olla syy tehdä niin itsekin. Muutosta asioihin ei tapahdu koskaan jos kaikki menevät lauman mukana (mäkin saan, kun muutkin saa).

En sano tätä pahalla vaan ihan vaan keskustelua herättääkseni.

Muuten blogisi on kiva.


Just my worth of two cents.

Ida kirjoitti...

En todellakaan voisi tappaa kissaani, ja ihanteellisessa maailmassa yksikään olio ei joutuisi kärsimään ihmisten (tai minkään muunkaan) vuoksi.

Oon tietoinen eläinten karmeasta kohtelusta ja mitättömistä elintiloista turkistarhoilla, mutta epäoikeiudenmukaisissa oloissa eläimiä pidetään myös muuallakin. Tarkoitan nyt esim. kanaloita, eläinten kuljetuksia jne.. Juurihan otsikoihin pääsi McDonald's.

Koko tekstin pointtina koitin sanoa, että en nää sytä miksi turkisteollisuudesta nousee kauhea haloo koska eläimiä tapetaan myös lihansa takia. Toivon toki ihmisten ostavan paljn esim. vintageturkkeja ja haluan, että kun eläin tapeaan, että siitä otetaan kaikki mahdollinen käyttöön.

Ja mikä epäeettisyyteen tulee.. Mikä tässä maailmassa oikeasti on eettistä? Mitä voit syödä, tai pukea päällesi? Mistä voit ostaa käyttämäsi tavarat ja voitko koskaan olla varma niiden alkuperästä ja tuotantotavoista?

Tekstin tarkoitus oli herättää keskustelua ja mielipiteitä:)

Kotitalotar kirjoitti...

Pontevaa ja hyvää tekstiä ikko :)

Unknown kirjoitti...

Pointtini oli siinä että kun maailma tuntuu (ja onkin) epäeettiseltä paikalta niin silti osaltaan kukin voisi toimia edes mahdollisimman eettisesti.

Mikä tässä maailmassa sitten on eettistä? Kasvissyönti, lihansyönnistä metsästetty liha on eettisin vaihtoehto, kotimaiset ja napurimaiset(ja vielä miel.)luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet, vaatteet joiden alkuperästä olet selvillä, kierrätys ja vintagekuteet... Muun muassa.

Eläimen tappamisen luonnosta syötäväksi ja nahaksi vielä ymmärrän mutta en turkistarhausta enkä lihan tehotuotantoa.

Anyways, mielipiteitä on monia.

Öitä täältä suunnalta.. :)

Miia-Maria kirjoitti...

Hyvä teksti Ida! :) Suurinosa ihmisistä kun tuntuu olevan sitä mieltä, että "turkis on murha". Tää turkis on rikos -teema tuntuu saavuttaneen vähän turhankin suuret mittasuhteet.

Mä itse ostin muutama vuosi sitten turkiskaulaliinan, sellaisen ketunhäntä-mallisen, joka siis on aitoa kettua. Se oli kaunis... ja lämmin! Mutta henkilökohtaisesti mua aina välillä vähän ahdisti ajatus siitä, että kaulani ympärillä on kuollut eläin. Se tuntu jotenkin kornilta. Ehkä sitten ajattelin asiaa liikaa ja se sai mut tuntemaan oloni epämukavaksi. Sittemmin hautasin tuon vintageturkis-kaulaliinan kaapin perukoille, kun musta ei ihan ollut sitä käyttämään.. Mutta ehkä jonain päivänä :)

All in all, ennen kuin hukkaan tän pointtini kokonaan; Oon siis itse sitä mieltä, että live and let others live! Vaikka henkilökohtaisesti musta itsestäni ei välttämättä turkismimmiksi koskaan ole niin mielestäni on typerää kuitenkaan boikotoida tai arvostella ihmisiä sen perusteella, mitä he laittavat ylleen. :)