24. maaliskuuta 2013Mitä! Viikonloppu on taas ohi. 
Jalat eivät vetreytyneet, vaan ovat vieläkin kuin puupökkelöt. Lauantaina koitin salilla tehdä lähinnä aerobista ja keskivartalotreeniä mutta ei niin ei. ..ja silti töihin lähdettäessä hymyilytti!


 Törmäsin lauantaina Facebokissa ja Ilta-Sanomien sivuilla samankaltaisiin uutisiin. "A Dept store Sweden introduced these normal-size mannequins. Instead of size 00, these gals are a size 12 and 16. Some are saying they "condone obesity." Pfft, the average woman is a size 14. "LIKE" and "SHARE" this picture if you think mannequins should look like this in store. "
  
 "Vasemmalla yleisin käytössä oleva mallinukke, jonka pituus on 180 senttimetriä ja koko 36 (Sooni Oy). Oikealla on Tyyli.comin kokoon 40 ja pituuteen 166 sovellettu kuva samasta nukesta (Suomen naisvartalomalli)."

Mitä mieltä olette nukeista? 

Itse mielummin tutkiskelen vaatteita alkuperäisen, laihan mallinuken päältä. 0 (36)-koko on helppo selittää -suunnitellut vaatteet istuvat ja sopivat paremmin. Simple. Ja vaikka olisitkin samaa kokoa nukkejen kanssa, vaatteet eivät siltikään pakosti istuisi -voithan olla täysin erilainen mittasuhteiltasi ja vartalotyypiltäsi. Hyväksyvätkö naiset itsensä helpommin jos kauppojen mannekiinit olisivat isompaa kokoa? Näkevätkö naiset laihat mannekiinit jonkinlaisena uhkana tai lannistajana?  Mielestäni ylemmän kuvan koko 16 ei ole normaalissa painoluokassa. Kyseessä on nimeomaan hyväksytty ylipainoisuus koska ihmisten vyötärönympärys on kasvanut käsittämättömiä määriä viimeisen 20 vuoden aikana.


Miuskis. 

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En usko että isompi mallinukke auttaa naisia hyväksymään kokonsa paremmin, mutta se auttaa kyllä hahmottamaan sitä, miltä vaate tulee näyttämään "isomman" naisen päällä. Tähän suomalaisen naisen vartalonmallista tehtyyn nukkeen pystyy samaistumaan suurempi osa naisista kuin tähän vanhempaan. Vaikka olisit itse tuon 180cm pitkä ja vaatekokosi olisi 36 pystyt varmasti hahmottamaan vaatteen vähän isommankin nuken päältä. Itsehän en vaatteita mallinukkejen mukaan osta, vaan kävelen mieleisen vaatteen kanssa sovituskoppiin ja katson sopiiko kyseinen vaate juuri minulle.

Anonyymi kirjoitti...

Ja haluaisin vielä kysyä, että mitä mahdat tarkoittaa tuolla viimeisellä lauseella? Mitä on tämä sinun mainitsema "hyväksytty ylipainoisuus"?

Anonyymi kirjoitti...

"Hyväksyvätkö naiset itsensä helpommin jos kauppojen mannekiinit olisivat isompaa kokoa?Näkevätkö naiset laihat mannekiinit jonkinlaisena uhkana tai lannistajana?"
Kyse ei ole hyväksymisestä, vaan REALISMISTA.
Katsoppa ensi kerralla kaupungilla kävellessäsi näitä laihoja mallinukkeja, istuvatko vaatteet? Useimmiten eivät. (+monissa liikkeissä nuken taakse vaate kiristetään nipsuilla jotta näyttäisi istuvammalta, tätä et ilmeisesti ole huomannut)
En tiedä kuinka pahasti vinossa on käsityksesi normaalista painoluokasta jos sanot että ylemmässä kuvassa koon 16 mallinukke ei tätä ole. Itse näen normaalin, hyvän vartalon. Ihanteensa toki kullakin...

Ida kirjoitti...

Anonyymit: Varmasti pystyisinkin hahmottamaan vaatteet isompienkin mallinukkejen päältä, mutta niin pystyn langanlaihojenkin -eikä kumpikaan niistä vastaa omaa vartalomalliani. Mallinukkejen tehtävä anonyymeina vaatehenkareina toimii parhaiten nollakoossa, ja samaan kaavaan pätee catwalkmallit. Kurvikkaampi vartalo kiinnittää katseen pois itse vaatteesta. Mallinukke joka edustaa suomalaista vartalomallia on myös mielestäni vääristynyt. Esimekrkiksi vyötärönseudun lihavuutta ei ole huomioitu, vaan vatsanseutu näyttää melko tiukalta. Hyväksytty ylipainoisuus, nykyään kun ihmiset syövät mitä sattuu ja vaatekoot kasvavat, mukaudutaan siihen. En ole laihuusfanaatikko, enkä inhoa lihavia ihmisiä, en todellakaan, mutta pointtinani oli, että vartalomalleja on yhtäpaljon kuin ihmisiäkin. Kukaan ei samaistu laihaan tai lihavaan mallinukkeen 100%. Itse en lähtisi mainostamaan vaatteita 44-46 koossa, koska se mielestäni on yli normaalipainon. Olen hyvin tioetoinen nipsujen, neulojen, pinnien ja kaiken muiden vastaavien käytöstä, niitä on ihan kaikessa mainostuksessa, vaan ei meillä normaaleilla kaduntallaajilla. Käsiteykseni normaalista painoluokasta ole vääristynyt. Tiedostan minkä kokoisia ihmiset ovat (realistisesti), mutta se on mielestäni samalla hälyttävää että vyötärönympärys levenee koko ajan ja asiaa mukaillaan, hyväksytään se. Omasta mielestäni olisi ihanne, jos mallinuket olisivat kokoa 36-38, jopa 40, mutta itseäni ei nykyisten mallinukkejen laihuus haittaa vaan kävelen koppiin katsomaan miten miten vaatteet minulle itselle sopivat.

Anonyymi kirjoitti...

Olet siis sitä mieltä että hyväksytty ylipainoisuus on sitä että ihmiset syövät mitä sattuu niin mukaudutaan siihen? Salli mun nauraa.
Lähdetään miettimään ehkä jopa suurinta syytä: Suomessa elintason nousu=enemmän rahaa, joten ulkona syöminen ja muutenkin ruuasta nauttiminen on lisääntynyt. Lisäksi, nykyään tähdätään siihen ettei tarvitse tehdä ruumiillista työtä, joten siinäkään ei tule kulutettua ylimääräisiä kaloreita.
Puhumattakaan siitä että nykyään käytetään monia lääkkeitä joissa sivuvaikutuksena on raju lihoaminen - eipä niitäkään ennen ollut.
Mikäli pointtisi oli "vartalonmalleja on yhtä paljon kun ihmisiäkin" niin se ei kylläkään tekstistäsi mitenkään ilmene.
Kun kerran olet tietoinen nipsujen neulojen ym käytöstä niin kuitenkin sanot että vaatteet istuvat 0-koon malleille paremmin, ok. Kiinnostaa tietää missähän käyt ostoksilla.
Siinä missä sinua ei mallinukkejen laihuus haittaa niin ei pitäisi haitata "lihavuuskaan".
Tosiaan, kumosit kommentissasi aika paljon mitä blogitekstissäsi kirjoitit, aatteet kunniaan eikö (Y)

Ida kirjoitti...

Pakkohan yhteiskunnan on mukautua jollain tapaa ihmisten painonnousuun? Minun näkökulmastani se on, kyllä, asian hyväksymistä.

Elintason nousu: Kyllä, ihmisillä on enemmän rahaa ulkona syömiseen, mutta myös varaa ostaa kaupasta terveellistä ruokaa (einesruuat/roskaruokahan voi olla verrattain halpaa kunnon ruokaan). Miksi ei siis tehdä niin? Onhan se ihan loistavaa/hienoa käydä ulkona syömässä vähän väliä, mutta rajansa kaikella, ja aina pystyy kuitenkin vaikuttamaan jollain tapaa siihen mitä kurkustaan alas laskee. Esimerkiksi Jenkit, kaikilla ihmisillä ei ole varaa ostaa terveellistä, ravitsevaa ruokaa, ja roskaruoka on halvempaa ja helpompaa. Maailman lihavimpia kansallisuuksia. Onneksi Suomessa ei ihan näin vielä ole -pelkään kuitenkin tulevaisuudessa pahinta.

Ihmiset jotka tähtäävät ei-ruumiillisen työn tekemiseen voivat hoitaa liikkumisensa muulla ajalla, jos siis haluavat pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa ja terveempinä. Aiheesta en sen enempää tähän kommenttiboxiin kirjoita.

Täysin faktaa tietoa en omaa siitä, miten _rajusti_ lääkket vaikuttavat painonnousuun, mutta tiedän että esimerkiksi masennusläähheet lamauttavat ja passivoittavat. En lähde lääkkeitä käyttäviä ihmisiä osoittelemaan syyttävällä sormella, mutta kuitenkin uskoisin että enemmän on heitä, jotka ruokavalinnoillaan ja elämäntavoillaan lihottavat itseään.

Maat, josta suurin osa esim ketjuliikkeistä ovat peräisin, on suomalaista vartaloa sirompi vartalonmalli, ja vaatteet luodaan sen mukaan. Puhumattakaan kalliimmista brändeistä, joiden italialaiset vaatekoot/mallit ovat huomattavasti pienempiä/sirompia kuin esim UK/Suomi. Siksi voin jopa melkein (perustuu myös siis henk. koht. mielipiteeseeni)taata, että siromman mallisen mallinuken päälle vaatteet istuvat paremmin.

Ilmaisin tekstissäni asiat varmaankin sitten huolimattomasti. Mielipiteeni asiasta ovat kuitenkin samat. Eihän maailmassa tapahtuisi muutoksiakaan ellei takkoa kääntäisi välillä. Ei sitä aina samoilla mielipiteillä voi olla oikeassa jos kehitystä / muutoksia tapahtuu maailmassa jatkuvasti ;)

Anonyymi kirjoitti...

Luulen ettet nyt lähellekkään ymmärtänyt minun pointtiani tai edes mistä puhuin.
Palatakseni aiheeseen ja miksi ensinnäkin tartuin aiheeseen ja lähdin tänne kommentoimaan oli se, että ylemmässä kuvassa oleva mallinukke ei sinun mielestäsi siis ole normaalipainon rajoissa. Se on tietysti sinun mielipiteesi, mutta ihmettelen edelleen käsitystäsi normaalista vartalosta.
Vastauksesi avasivat aika paljon tekstiä, kun pointti jäi vallan hämärän peittoon, kiitos niistä.
Itsessään postaus on mielestäni järkyttävä. En sinua tunne mutta tekstin perusteella en vaivautuisi tutustumaankaan.
Kaikilla meillä on omat mielipiteemme ja hyvä näin :) Erilaisuus on rikkautta vai miten sitä nyt sanotaankaan..

Ida kirjoitti...

Pidin siitä että toit omat näkemyksesi esiin ja pidit keskustelua yllä. Kiitos siitä :)

Sara kirjoitti...

Mainitsit Ida vyötärölihavuuden yms. Oletteko huomanneet, että plus -kokoisille on omat vaateosastonsa juuri tämän vuoksi? Normaalipainoisille ja -kokoisille valmistetut vaatteet eivät istu, koska vartalon muodot eivät ole enää sopusuhtaisat. Rinta-vyötärö-lantio -suhteita on monenlaisia, mutta selvästi ylipainoisille ei näitä suhteita juurikaan ole, jolloin vaatteet eivät ollenkaan istu.

Mulle on ihan sama periaatteessa, minkä kokoisen mallin päällä vaate on, koska siihen en osaa luottaa. Ihanne olisi, jos mallit olisivat 36-38 -kokoisia, normaalien hoikkien kokoisia. :) Mutta joo.. tässä on tullut aika paljon enkä lähde omia ajatuksia tarkemmin selittämään, olen Ida sun kanssa aika samoilla linjoilla!

JA ulkona jatkuvasti epäterveellisesti syöminen tulee pidemmän päälle PALJON kalliimmaksi kuin tuoreiden ja terveellisten tuotteiden ostaminen kaupasta ja niistä itse ruuan valmistaminen. Mielestäni raha ei ole tekosyy (ainakaan Suomessa, muista en osaa sanoa) epäterveyteen. Se on valinta. Valitettavasti monet valitsevat väärin. Suoraan sanotusti, mielestäni ylipainoa (vakavaa sellaista) ei voi puolustella, koska se on oikeasti terveydelle vaarallista ja lyhentää elinikää monta vuotta. Okei, tästä tuli sittenkin pitkä. :P

Mansku kirjoitti...

Munkin on nyt pakko kommentoida tohon ylempään :) Mitä tarkoitit tolla, että Suomessa raha ei ole tekosyy? Kyllä täällä on kalliimpaa ruokakaupassa verrattuna moneen muuhun maahan, ja valitettavasti tulee halvemmaks ostaa se mättöpizza, kuin alkaa tekee terveellistä safkaa omin pikku kätösin. Koko ajan kuulee lisää puhetta, että tämä ja tämä vielä kallistuu. Tästä aasinsiltana siihen, että oon samaa mieltä, että jokainen tekee itse ne valinnat. Mun mielestä ihmiset voiskin keskittyä omaan elämäänsä ja niihin omiin valintoihin, ja lakata kantamasta huolta muiden valinnoista, niihin kun harvemmin voi vaikuttaa!

Sara kirjoitti...

Siis en tarkkaan tiedä ulkomailla, miten herkkujen/mättöjen sekä terveellisten ruokien hintasuhteet menevät. Olen saanut sen käsityksen, että esim. USA:ssa on halvempaa ostaa mättöä. Mutta voin olla väärässä. :)

Ja ruoka, juu niin varmaan kallistuukin, kallistuvat ne herkutkin, eli kaikki. Terveellistä on mm. kaurapuuro, kananmunat, jotka ovat suht halpoja. Kilon kaurahiutalepussi maksaa vajaat 2€ (tietysti riippuu, käykö isommassa kaupassa, kuten Prisma, vai lähimmässä Valintatalossa, jossa hinnat on tyyliin triplat) ja kanamunat siinä 2-3€ kieppeillä. Maitorahkaa löytyy halvalla, banaani on halpaa välipalaa.. jokaisessa tuoteryhmässä, oli se sitten maitotuotteet, kasvikset, pizzat, leivät, herkut.., mikä tahansa, niin löytyy monen hintaisia vaihtoehtoja. Ja lisäksi, terveelliset, ravinteikkaat ja kuitupitoiset ruuat pitävät nälän kauemmin loitolla, joten ei tarvitse olla kokoajan syömässä. Säästöä tavallaan tämäkin. Niimpä, valinnat, kaiken a ja o ja jokaisen oma päätös. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ida olen kanssasi samaa mieltä! Itse olen kokoa 34 ja painoindeksin mukaan ja ihan silmämääräisestikin tarkasteltuna normaalipainoinen. Jos olisin kokoa 40 en sitä todellakaan olisi. Itse viihdyn vartalossani, kun minulla ei ole tuon uuden mallinuken laista uimarengasta vyötärölläni.
Mainitsemasi "hyväksytty ylipainoisuus" on asia josta olen myös ihan samaa mieltä. Nykyään on ihan ok olla vähän ylipainoinen, koska ihmiset lihoavat koko ajan enemmän. Myös käsitys "normaalista" painosta muuttuu, kun yhä useampi kadulla vastaan tuleva on vähintään lievästi ylipainoinen. Minusta on kuitenkin aivan itsensä huijaamista väittää, että 166 senttinen kokoa 40 on täysin normaalipainoinen ja terveen ihmisen mitoissa. En edes tiedä mitä minun pitäisi syödä, että saisin itselleni vaatekoon 40 ja miltä vartaloni sen jälkeen näyttäisi. Voin sanoa että ei ainakaan terveemmältä kuin nyt.
En vihaa lihavia ihmisiä tai arvostele heitä painonsa mukaan. En myöskään ajattele anorektikon olevan kaunis ja terveen näköinen. Minä ajattelen, että terve vartalo on sopusuhtainen ja sopivassa määrin treenattu. Ei sen näköinen, että kaikki syöty pikaruoka on kertynyt suoraan vatsaan ja huomaa, että ihminen hengästyy noustessaan viisi porrasta. Se on kaukana terveestä ja valitettavasti nykyään yhä enemmän ja enemmän hyväksytään tällaiset vartalotyypit ja ajatellaan sen olevan normaalia. Sama asia nuo uudet mallinuket. Kokoa 36-38 oleva malli olisi minusta hyvä, 40 myös jos malli olisi hieman pidempi kuin tuo 166 senttiä. Mutta jos koosta 40 mennään ylöspäin, ollaan hakoteillä. Ei puhuta enään normaalista ja terveestä painosta.
Voisin puhua ruokavaliosta vaikka kuinka kauan. Sariannan kommentti siitä, että pikaruoka tulee kalliimmaksi koska sitä pitää syödä enemmän on aivan totta. Pikaruoka sisältää useimmiten pelkästään nopeita hiilihydraatteja ja piilorasvaa. Se on myrkkyä elimistölle, kaukana terveellisestä ruuasta. Ruokavalio on jokaisen oma valinta ja syömällä terveellistä ja monipuolista ruokaa, esimerkiksi paljon vihanneksia ja täysjyvätuotteita saa tehtyä jo paljon elimistönsä eteen. Valittaminen terveellisen ruuan kalleudesta on vain naurettavaa. Suomessa on monen hintaista ruokaa ja usein itse tehty normaali ruoka tulee pidemmän päälle halvemmaksi kuin jatkuva pikaruuan syöminen. Ja sitten voi myös miettiä hinta-laatu- suhdetta.
Tiedostan että tämä kommentti on kasvanut jo kilometrin mittaiseksi, mutta minun on pakko ottaa vielä yksi asia puheeksi. Se, että nykyään lihavien ihmisten painosta ei saa sanoa mitään, mutta jos ihminen on laihempi, kommentoiminen on aivan sallittua! Saa huomauttaa jos jollakin on rimppakintut tai liian laihat kädet, mutta jos huomauttaa että toinen on hieman lihonnut se on niin väärin kuin olla ja voi. Laihalle ihmiselle se laihuus voi olla yhtä paha henkinen ongelma kuin ylipainoiselle ylipainoisuus. Siksi sellaistakin kommenttia kuin "alas nyt syömään, olet liian laiha" voisi verrata ensin päässään kommentiin "lopetas tuo syöminen, olet liian lihava" ja sen jälkeen miettiä kannattaako sanoa yhtään mitään.

Koko painoasia on sellainen, mihin olen törmännyt lähiaikoina paljon. Tätä menoa pian on tervettä ja normaalia käyttää koon 44 vaatteita, kun pituutta on 160 senttiä. Ja todellisuudessa ollaan kaukana normaalista terveestä vartalosta.

Anonyymi kirjoitti...

Ja nyt puhun vaatekooista, mitä suomessa yleensä käytetään, missä 34 vastaa kokoa xs, 36 kokoa s, 38 kokoa m jne.

Riikka kirjoitti...

Hassua noissa laihoissa mallinukeissa on lähinnä se, että monesti edes pienin koko vaatteesta ei ole mallin päälle tarpeeksi pieni... Harva se kerta olen mallinuken päältä bongannut 32 tai xs -kokoisen vaatteen, joka on laitettu selkäpuolelta kiinni nuppareilla tai hakiksilla, muuten ei ole kai näyttänyt "tarpeeksi hyvältä" :) Toisaalta itse katson harvemmin vaatteita nukkien päältä.

Btw Japanissa joku liike (jos en ihan väärin muista olisiko ollut Vanquish) näyttää nykyään vaatteensa elävän mallin päällä videolla vaatetelineen yläpuolelle asennetulla ruudulla. Kun poimit vaatteen telineestä, näytöllä näytetään video juuri siitä vaatteesta mallin yllä. Tätä minä kutsuisin edistykseksi :)

Ida kirjoitti...

Vau, Japanissa todella osataan :)